Att skaffa larm till ditt hem är ett vinnande koncept av flera anledningar. Genom att installera ett hemlarm kan du förhindra inbrottsförsök, få snabb hjälp vid inbrott och upplever en ökad trygghet. Det går också att förebygga inbrott i ditt hem på flera andra sätt, med rätt teknik och förberedelser.
Ett uppkopplat larm till hemmet bidrar till att skydda dig från inbrottsförsök, och du får en omedelbar verifiering via kamera som skickas till en certifierad larmcentral. Här finns certifierade operatörer som dygnet runt och omedelbart svarar på trygghets-, brand- och inbrottslarm. Moderna larm går att styra på distans oavsett var du befinner dig, och du har möjlighet att få fria väktarutryckningar.
Fördelar med hemlarm
Det är vanligt att villaägare är oroliga över att drabbas av inbrott i hemmet när de är på jobbet eller har åkt på semester. De flesta tjuvar väljer att slå till under dagen just när du har åkt iväg. De föredrar avsides belägna hus som har dåliga lås och saknar säkerhetsanordningar. Ungefär hälften av alla inbrott sker via altan- och balkongdörren.
Om du har ett larm installerat är det kopplat till ett vaktbolag. Ett inbrott kallar en väktare till bostaden, där hen snabbt ser till att säkra området. En larmad bostad blir mindre attraktiv för tjuven och fungerar i avskräckande syfte. Du kan larma huset nattetid och anpassa det så att husdjur kan röra sig så som de önskar. Det är bra att anlita ett företag som erbjuder en app till mobilen där du kan nå dina smarta dörrlås och ställa in timers som stänger av belysningen.
Minska risken för inbrott
Att installera hemlarm är ett effektivt sätt att skydda dig själv och din familj mot inbrott. För att göra ditt hus ännu säkrare kan du:
- Välja säkra tvåfunktionslås som har ett godkänt slutbleck
- Installera dörrförstärkningstillbehör som stärker dörren runt låset
- Säkra balkong- och altandörrar med säkerhetsspanjoletter
- Installera godkända lås till insidan på fönstren
För att skydda din bostad kan du ha flera inbrottsskydd med kompletterande larmgivare. En lufttryckssensor slår larm om tjuven öppnar dörrar eller fönster, då detta resulterar i att lufttrycket ändras. Du kan också sätta in en vibrationsdetektor som reagerar på skakningar och stötar.
Grannsamverkan skyddar området
Med hjälp av grannsamverkan går det att göra bostadsområdet mindre attraktivt för brottslingar. De boende är mer uppmärksamma och har genomgått utbildning kring hur de bäst kan skydda sina bostäder. Detta försvårar och förskräcker för tjuvar. Det har visat sig i undersökningar att grannsamverkan minskar inbrott i jämförelse med kontrollområden.
Dokumentera och skydda nycklar
Genom att regelbundet dokumentera dina ägodelar, videofilma och fotografera dem har du en tydlig lista på allt värdefullt du äger. Detta gör det enklare att upptäcka om något har blivit stulet. Du kan skydda dina nycklar med hjälp av en nyckelbricka från SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen). Då har du större chans att få tillbaka nycklarna om du tappar dem. Det går att montera en osynlig krossfilm på fönster, detta förhindrar splitterskador om ditt hus skulle drabbas av en explosion på grund av inbrott eller skadegörelse.